Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningsledaren Daniel Åström berättar i videon ovan om skogsbranden vid Fagrasjö i Nybro kommun. Foto: Hanna Nilsson/Hamed Ubaidi

Räddningsledaren om branden utanför Alsterbro

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har lyckats ringa in den stora skogsbranden norr om Alsterbro i Nybro kommun.

– Just nu är läget gynnsamt. Det är inte mycket vind och vi har lyckats omringa branden, säger Daniel Åström, räddningsledare.

Han räknar med att släckningsarbetet kommer pågå några dagar till.

Nybro

– Vi kommer vara kvar åtminstone under dagen och natten, sedan kommer det nog fortfarande pyra i marken framåt helgen.

Röklukt ända bort till Kalmar

Det var vid lunchtid på måndagen som räddningstjänsten larmades till området kring Fagrasjö i Nybro kommun, med anledning av en skogsbrand.

Under tisdagen beräknas att ungefär 70 hektar skog brinner.

– Det är väldigt många som ringer in till oss. Det är folk i Kalmar som ringer för att de både känner röklukt och ser rökdimma, vilket kommer från den här skogsbranden, sa Evelina Wärenkrona, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen i Kalmar till SVT Nyheter Småland under tisdagsmorgonen.

Insatsen fortsätter under helgen

Under torsdagen meddelade räddningstjänsten att släckningsarbetet går framåt och att insatsen beräknas pågå under hela helgen.

Ytterligare räddningspersonal från andra regioner kommer också ansluta för att arbeta med branden. Om arbetet går framåt enligt plan räknar räddningstjänsten med att arbetet ska avvecklas under nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet