MSB: ”Oerhört viktigt att bryta trenden”

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt för räddningstjänster att anställa brandmän, inte minst i glesbefolkade delar av Kalmar och Kronobergs län. Trots att kommunerna utlyser tjänster på olika sätt upplever nu samtliga räddningstjänster i Kalmar och Kronoberg att det är svårt att rekrytera. Det visar en enkät som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjort under förra året.

En omfattande enkät som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gjort för året 2021 visar att det är brist på både deltidsbrandmän och heltidsbrandmän, dessutom har många svårt att rekrytera nya.

Och det kan få konsekvenser. 

– Om den styrka man tänkt ha inte finns tillgänglig blir man tvungen göra mindre, säger Anders Edstam, som är tillförordnad enhetschef på MSB.

I videon ovan berättar Anders Edstam om tre saker de lokala räddningstjänsterna måste fokusera på för att rekrytera fler deltidsbrandmän.

– Man måste inte vara elittränad ung man för att kunna klara av testerna som krävs för att bli brandman, säger Anders Edstam.

Låg beredskap i Kalmar och Kronoberg

Samtliga räddningstjänster i Kalmar/Kronoberg vittnar om att det varit svårt att rekrytera brandmän under 2021, visar MSB:s enkät. Det är en ökning från enkäten från 2020, då 10 av 15 räddningstjänster svarade att det var svårt att rekrytera.

På frågan i MSB:s enkät som lyder: ”Har svårighet att rekrytera under 2021 inneburit problem med att upprätthålla beredskapen?”, har 11 räddningstjänster av 15 svarat ja.

Utvecklingen av rekryteringen i Sverige

Svar på frågan om det är svårt för räddningstjänsterna att rekrytera personal.

År         Ja          Nej

2021 113 35

2020 106 49

2019 120 35

Antal brandstationer.

2021 608

2020 605

2019 612

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.