Anders Magnusson är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Växjö kommun och ansvarig för radonmätningarna i kommunen. Han tar riskerna med radon i våra bostäder på fullaste allvar, och tycker att alla ska mäta sina radonhalter inomhus.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt så att man inte riskerar att få lungcancer på sikt, som en följd av radon kan vara.
Anders tycker att alla som har en egen fastighet och är orolig ska göra en radonmätning och om den mätningen visar på förhöjada värden så finns det hjälp att få menar Anders
– Man kan söka bidrag hos länsstyrelsen som är på 50 procent av beloppet det kostar att göra åtgärder. Men maximalt 15 000 kronor, men kostnaden är beroende på vilka åtgärder man behöver göra, säger Anders.
Det finns åtgärder
Om problemet gäller radon från marken så kan man installera en radonsug eller en radonbrunn och täta runt golvluckor, rensbrunnar, rörgenomföringar och genomgående sprickor i bottenplattan.
När det gäller väggar av blåbetong så kan de tätas med hjälp av ett speciellt ytskikt som hindrar radonet att läcka ut.
När det byggs nya fastigheter kan konstruktionen göras radonsäker, med noggrann tätning av grunden och dräneringsslangar under huset som sänker lufttrycket – och därmed förhindrar att jordluften läcker in i huset.
Jan-Eric Lundberg
jan-eric.lundberg@svt.se
Radon
Du bör mäta radonhalten vid husköp, vid ny-, om- och tillbyggnad av småhus, om du vet eller misstänker att huset ligger i ett område med höga halter av markradon eller är byggt med blåbetong samt vid förändring av ventilation eller uppvärmningssystem.
Om mätresultatet visar att det finns mer än 200 Bq/m3 i inomhusluften bör du sanera huset. Du kan också få bidrag för att sänka radonhalten.
Är det byggnadsmaterialet som avger radon, behöver du öka luftomsättningen.
Kommer radonet från marken räcker det i enklare fall att täta rensbrunnar för avlopp, runt skyddsrör för vattenledningar eller i genomgående sprickor. För kraftfullare åtgärder behöver man förändra tryckförhållandena så att inte markluften kommer in i huset.
Läs mer på .
Boverket