Läckeby livs utsattes för ett rånförsök i januari. Nu har de misstänkta ställts inför rätta. Foto: SVT

Åklagaren vill se långa straff för blodiga rånförsöket i Läckeby

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslutades rättegången mot de två män som ska ha försökt råna en närbutik i Läckeby.

Efter fyra dagars förhandling i Kalmar tingsrätt hölls slutpläderingarna.

Hotade barn med revolver

Det var i januari i år som två män, 23 och 25 år gamla, ska ha försökt råna en livsmedelsbutik i Läckeby, norr om Kalmar. Enligt åtalet ska rånarna har misshandlat en kund blodig med en yxa och hotat flera barn med en revolver.

Flera personer blev ögonvittnen till händelsen. De två rånarna flydde från platsen i en bil men kunde senare gripas av polis.

Ovanlig brottsrubricering

De två männen åtalades misstänkta för bland annat försök till grovt rån och vapenbrott. En av dem åtalades misstänkt för synnerligen grov misshandel, en brottsrubricering som är ganska ovanlig.

–  Det är ett allvarligt brott att bli huggen med en yxa mot vitala delar av kroppen, säger vice chefsåklagare Åsa Adolfsson.

Hon beskriver rättegången som jobbig men att den har gått bra. Det var många unga personer som var målsägande och som fick berätta om vad som hände i januari när rånförsöket skedde.

Yrkar på långt straff

De båda åtalade var fåordiga under rättegången.

– Min klient kan varken erkänna eller förneka eftersom han inte minns någonting överhuvudtaget. Det på grund av att han hade ett kraftigt intag av droger, säger Thomas Magnusson, 25-åringens försvarsadvokat.

Åklagaren yrkade på ett långt fängelsestraff. Dom meddelas den 19 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.