Eleverna: ”Rätt stöd ger bra betyg”

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på Kungsmadskolan i Växjö upplever att deras studiehandledare varit avgörande för godkända betyg.

När jag besöker Kungsmadskolan i Växjö får Noor, Dania och Faisal hjälp av studiehandledaren Raed Alsalihi i matematik. De kom alla till Sverige när de var mellan 11 och 13 år. Men trots att de hade med sig goda kunskaper i matte från sina hemländer så blev det ett svårt ämne i skolan.

–  När jag kom så kunde jag inte så mycket svenska. Jag var bra i matte, men trots det klarade jag inte att få godkänt i 9:an. Det var först när jag fick hjälp av studiehandledaren Raed Alsalihi som jag fick godkänt, säger Noor Qasim, som kommer från Irak.

Språkfråga

Många matteuppgifter innehåller mycket text, vilket är ett stort problem när man inte hunnit lära sig det svenska språket ordentligt.

– När det bara är ord och inga siffror är det väldigt svårt, men när Raed förklarar blir det mycket enklare, säger Dania Khresha

Studiehandledning på modersmål kan ges i alla ämnen från årskurs 6. Men det skiljer mycket från skola till skola hur mycket handledning eleverna får. Det beror bland annat på att det är varje rektor som beslutar om det finns ett behov av studiehandledning.

Från årsskiftet kommer alla studiehandledare i Växjö kommun istället vara anställda av flerspråksenheten. Det kommer förbättra anställningsvillkoren för studiehandledarna men tanken är också att fler elever ska kunna få hjälp och det är något som eleverna på Kungsmadskolan tycker är viktigt.

– Om man inte får hjälp så försämras betygen. Det är inte så svårt att räkna ut tycker jag, säger Faisal Faris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer