Foto: Polisens förundersökning

Rättegång mot polis som misstänks ha kört på mopedist

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen var det rättegång mot den polis som står åtalad bland annat för att ha kört på en tonåring på moped i Västervik. Data från polisbilen är en stor del av åklagarens bevisning.

Polismannen har i förhör berättat att de under en tid haft problem med att en mopedist buskört genom Västervik. När en moped dök upp, med en förare som liknande signalementet, körde polismannen efter. Det skulle dock visa sig att det inte var den mopedisten som buskört.

Tonårspojken som kördes på har i förhör berättat hur han mött polisbilen på Slottsholmsvägen i Västervik i början av augusti förra året. Enligt åtalet ska polisbilen ha kört över i mötande körfält och därefter kört på mopeden framifrån. Mopeden hamnade under polisbilen, men föraren slungades av och klarade sig med skrapsår.

Polismannen är åtalad för misshandel och mopedisten vill ha 40 000 kronor i kränkningsersättning.

Data från polisbilen används i bevisning

När åklagaren under rättegången berättar om händelseförloppet mellan polisen och mopedisten används data från polisbilen i bevisningen. Datan anses visa när polisen ska ha bromsat eller gasat under händelsen.

Enligt åklagaren ska polisen ha gasat upp när han kört mot 15-åringen i det mötande körfältet men polisen menar att han hade stannat bilen och att det sedan blev något fel som gjorde att den började rulla när polisen försökte ta av sig bältet.

Slagit person med batong

Polismannen är även åtalad för ytterligare ett fall av misshandel. Han misstänks för att i mars 2022 ha använt en batong och slagit en person som skulle avvisas från socialförvaltningens lokaler i Hultsfred.

Riskerar att förlora jobbet

Om mannen döms för ett fall av misshandel eller två fall av ringa misshandel har polisens egen ansvarsnämnd slagit fast att han kommer förlora jobbet. Den åtalade polismannen nekar till brott i båda fallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.