Rättspsyk: Får vi tvångsduscha patient?

Publicerad

Efter SVT:s Uppdrag Gransknings program om rättspsyk i Växjö i höstas fastslog Ivo att tvångsgipsning är en olaglig åtgärd.

Är det tillåtet att tvångsduscha en patient som vägrar att sköta hygienen och går omkring med avföring i och på kläderna? Det undrar ledningen för Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö i ett brev till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Kliniken har blivit mycket försiktig med tvångsåtgärder sedan Ivo i oktober förra året lät åtalsanmäla tre personer i ledningen för att en patients armar gipsats för att förhindra att patienten skadar sig själv. Tvångsgipsningarna avslöjades i SVT:s Uppdrag granskning i september förra året.

UG – När portarna slagit igen

Nu vill kliniken undvika att dra på sig fler polisanmälningar.

– Den vård vi bedriver gör att vi ibland hamnar i extremt svåra lägen. Lägen där vi riskerar att bli anmälda oavsett vad vi gör. Det är därför vi vänder oss till Ivo, säger verksamhetschefen Anita Åkesson till Smålandsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När portarna slagit igen

Mer i ämnet