Magnus Wallins dotter vårdades tidigare på en rättspsykiatrisk klinik, efter Uppdrag gransknings avslöjande om vårdformer som saknar lagstöd har hon flyttats. Foto: SVT

Magnus dotter sövdes ner och gipsades mot sin vilja

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Magnus Wallins dotter sövdes ner och gipsades mot sin vilja när hon under tre år vårdades på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, som Uppdrag granskning tidigare rapporterat om. Dottern har ett självskadebeteende och gjorde sig så illa att läkarna gipsade hennes armar flera månader i sträck. Till slut tappade hon rörligheten i armarna.

– Hon kan ju faktiskt ha men för livet i armarna på grund av gipsningen. Skulle hon kunna ha haft men för livet om hon skurit sig på ett annat sätt? Det vet vi ju inte. Det blir bara spekulation, säger Magnus Wallin.

Av journalen framgår att Magnus dotter gipsats minst 34 gånger. I den står också att hon skadat sig så illa så att både muskler och senor synts i de djupa såren. I journalen skriver läkaren att om såren inte får läka riskerar de att skada en nerv eller blodcirkulationen, vilket skulle kunna ge henne men för livet.

UG – När portarna slagit igen

Jonas Johansson är verksamhetschef vid ortopedkliniken där Magnus dotter gipsades mot hennes vilja, på uppdrag av rättpsykiatrin. Han poängterar att de hela tiden haft patientens bästa för ögonen.

– Jag tycker det hade varit värre om vi inte hade behandlat de här sårskadorna och att de kanske fått ett handikapp för resten av livet då när de blivit friska, säger han.

Kan man säga att ni bryter mot lagen för deras skull?

– Jag tycker inte att någon ska bryta mot lagen, men jag har nog missuppfattat hur man ska hantera det här, säger Jonas Johansson.

Både verksamhetschefen och ledningen för Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö har gjort bedömningen att tvångsgipsningarna varit lagliga. Men Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har polisanmält både överläkaren som behandlat Magnus Wallins dotter samt cheföverläkaren och verksamhetschefen på rättspsyk i Växjö. Enligt anmälan är de ”skäligen misstänkta för att i tjänsten ha begått ett brott för vilket fängelse är föreskrivet.”

– IVO har gjort bedömningen att vad man gjort är att man använt sig av tvångsåtgärder utan stöd i lag, säger Christina Carlsson, enhetschef Inspektionen för vård och omsorg.

Oavsett om det var bra eller dåligt för patienten?

– Ja, man har använt sig av tvångsåtgärder utan stöd i lag och det har vi lämnat vidare till åklagare för att avgöra detta, säger Christina Carlsson.

För fyra år sedan fick en annan rättspsykiatrisk regionklinik, belägen i Sundsvall, hård kritik av både Socialstyrelsen och i media. Kliniken beslöt då att inte ta mot fler självskadepatienter. Men i oktober i år tog kliniken mot 30 årig kvinna.

Det finns fortfarande inte något alternativ för de allra svårast sjuka med självskadebeteende. Och det är fortfarande lagligt att vårda 16-åriga flickor på rättspsykiatriska kliniker tillsammans med dömda mördare. Magnus Wallin hoppas att det som hänt hans dotter kan leda till förändring.

– Jag har inget personligt behov av att de måste åka dit och dömas. Men jag vill att det leder till en vårdutveckling för den här patientgruppen i Sverige, säger han.

På boendet i Halmstad, dit Magnus Wallins dotter har flyttats, är säkerheten inte alls lika stor som i Växjö. Det finns inga larmbågar och säkerhetskontroller. Bara en låst dörr. Det finns glas på borden och vänner får hälsa på när de vill, till och med inne på hennes rum.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att Jonas Johansson var ortopeden som gipsade Magnus dotter mot hennes vilja, på uppdrag av rättpsykiatrin. Det stämmer inte, korrekt är att Jonas Johansson var verksamhetschef vid ortopedkliniken där gipsningen skedde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När portarna slagit igen

Mer i ämnet