Foto: Region Kronoberg

Beslut taget: Rättspsyk i Växjö ska byggas ut för 200 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronberg beslutade under onsdagsförmiddagen att satsa nästan 200 miljoner kronor på ett nybygge till den rättspsykiatriska kliniken i Växjö.

En undermålig miljö för patienter och personal. Dålig säkerhet och överbeläggning. Det är några av argumenten för att regionfullmäktige nu river upp sitt ett år gamla beslut att renovera rättspsyk på Sigfridsområdet i Växjö, för knappt 40 miljoner kronor.

Istället ska man bygga nytt – för nästan 200 miljoner kronor.

”Renovering kan inte lösa behoven”

Från början handlade ärendet om renovering och säkerhetshöjande åtgärder. Men responsen från sakkunniga inom både fastighetsbranschen och psykiatrin fick politikerna att tänka om.

– Folk kom och sade att vi kan inte lösa behoven genom att renovera byggnaden. Där fanns väldigt många olika saker som innebär dåliga kompromisser, plus ett ökat behov. Så vi tyckte naturligtvis att det var rätt att bygga nytt, sa Sven Sunesson (C) på regionfullmäktige.

Vill öka intäkterna

Beslutet innebär också att rättspsyk utökar sin verksamhet med 17 platser.

– Vad som har hänt är att vi tar hand om allt svårare patienter. Det här förslaget innebär att vi bygger ihop byggnaderna med gemensamt skalskydd. Det tror jag är alldeles utmärkt. Det är inte så mycket för kronobergarnas del, utan vi gör ett nationellt uppdrag, sa Roland Gustbée (M) i mötet.

Parallellt pågår ett arbete med att se hur regionen ska kunna utöka sina intäkter från rättspsyk.

Själva nybygget kommer kosta 165 miljoner kronor. Till det kommer drygt 25 miljoner kronor för bland annat rivning, utrustning och konst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.