Foto: SVT

Reaktioner på Öland dagen efter nej-beskedet

Publicerad

Efter att 55 procent av ölänningarna lagt nej-lappar i valurnorna, har befolkningen sagt sitt. Både glädje och besvikelse hörs från politikerna.

Carl Malgerud är andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Borgholm och hade hoppats på ett ja till kommunsammanslagning.

– För Öland känns det inte bra, den här frågan handlar om långsiktig utveckling för Öland och problemen består, säger Carl Malgerud (M).

– Nu har vi fått ett resultat av folket och vi ska göra det bästa möjliga av det, i min värld kan vi inte göra något annat än att acceptera resultatet. Nu gäller det att göra det bästa möjliga av situationen, försöka locka hit barnfamiljer, rekrytera personal och hitta skattekrafter, säger Carl Malgerud.

Nöjd med resultatet

För motståndarsidan känns gårdagens valresultat mer välkommet.

– Det känns jättebra, säger Eva Wahlgren (C) från Borgholm som har kampanjat för nej-sidan.

Varför vann nej-sidan?

Dels tror jag att det var för tidigt med en folkomröstning. Och det känns inte genomarbetat förslaget om att vi skulle gå tillsammans. Vi är lättade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sammanslagning av Ölands kommuner

Mer i ämnet