Stordriftsfördelarna med en sammanslagning skulle sannolikt inte uppväga de pengar kommunerna skulle förlora genom det kommunala utjämningssystemet. Foto: SVT/TT

SKL:s chefsekonom inte orolig över ölänningarnas nej

Publicerad

Chefsekonomen Annika Wallenskog på Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger att de ekonomiska fördelarna med att slå ihop Borgholm och Mörbylånga inte hade varit så stora.

Annika Wallenskog pekar på att det finns kommuner som skulle kunna vinna på att slås ihop, men att Ölandskommunerna inte är exempel på detta.

– På Öland är huvudorterna ganska skilda från varandra och det finns ingen by som ligger precis på gränsen där man hade kunnat bygga upp en verksamhet, säger Annika Wallenskog till SVT Nyheter Småland.

De stordriftsfördelar som hade kunnat komma ur en sammanslagning väger sannolikt inte upp de pengar som kommunerna skulle förlora i det kommunala utjämningssystemet, där små kommuner får mer ersättning än större, enligt Annika Wallenskog.

– Dessutom kostar det en del med själva sammanslagningen. Man ska flytta verksamheter och ha samma system. Staten kan nog tycka att det är smidigt, men för kommunerna måste det inte vara det.

Måste vara överens

Det finns ett annat mycket viktigt argument som Annika Wallenskog pekar ut: kommunerna måste vara överens om att en sammanslagning är det bästa. Därför ser hon folkomröstning som ett mycket bra sätt att besluta i frågan.

– Det finns ett dilemma i att slå ihop kommuner som inte vill, det brukar inte bli bra. Det finns exempel från Danmark när man hade kommunsammanslagningen där invånarna var mer nöjda innan.

Ett stort problem i många kommuner är att det råder brist på kompetens i vissa verksamheter. Genom kommunsammanslagning skulle kommunerna kanske kunna dela på kompetensen och behöva färre anställda totalt sett.

– Men från och med 1 juli 2018 finns det en ny lagstiftning som innebär att kommunerna kan samverka med varandra via avtal. Det ser vi som en stor möjlighet. Det blir enklare nu än tidigare då det krävdes en gemensam nämnd eller ett gemensamt bolag, säger Annika  Wallenskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sammanslagning av Ölands kommuner

Mer i ämnet