Fräsch vegetarisk förrätt
4 portioner
”Brynt smör- majonäs”
4 äggulor
100 gram smör
1-2 dl olja
salt peppar balsamvinäger
Låt smöret smälta i en kastrull och puttra tills en nötig doft infinner sig samt att det börjar bli lite lätt bränt i botten. Sila sen genom en kökshandduk och låt svalna. Äggen ska vara rumstempererade, annars ökar risken för att röran skär sig.
Vispa äggulor, vänd sakta ner oljan i en tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar. Vispa försiktigt i det nersvalnade smöret. Smaka av med någon droppe balsamvinäger.
Syrad rödlök och fänkål
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 rödlök
1 fänkål
Skiva rödlöken och fänkålen tunt. Koka upp lagen och häll sedan det på löken och fänkålen. Låt svalna, servera kylskåpskall eller ljummen.
Sauterade grönsaker
Valfria grönsaker men det kan till exempel vara: champinjoner, rödlök, morot, zuccini, paprika, purjolök, tomat, olika bönor osv.
Lök, Vitt vin, persilja, salt, peppar, citron och lite socker.
Skär grönsakerna i valfri storlek, men helst smått. Fräs löken lätt i olja, vänd ner alla grönsaker, vinet, citron och lite socker. Låt sjuda ihop och smaka av med salt, citron, socker och peppar.
Vid servering:
Lägg en sträng med smör-majonäsen i mitten på tallriken. Lägg de olika grönsaksblandningarna lite spontant runtomkring och avsluta sen med några kvistar fin dill.