Recept på fräsch vegetarisk förrätt

Uppdaterad
Publicerad

Det här receptet testlagade kockarna under inspelningen.

Fräsch vegetarisk förrätt

4 portioner

”Brynt smör- majonäs”

4 äggulor

100 gram smör

1-2 dl olja

salt peppar balsamvinäger

Låt smöret smälta i en kastrull och puttra tills en nötig doft infinner sig samt att det börjar bli lite lätt bränt i botten. Sila sen genom en kökshandduk och låt svalna. Äggen ska vara rumstempererade, annars ökar risken för att röran skär sig.

Vispa äggulor, vänd sakta ner oljan i en tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar. Vispa försiktigt i det nersvalnade smöret. Smaka av med någon droppe balsamvinäger.

Syrad rödlök och fänkål

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

1 rödlök

1 fänkål

Skiva rödlöken och fänkålen tunt. Koka upp lagen och häll sedan det på löken och fänkålen. Låt svalna, servera kylskåpskall eller ljummen.

Sauterade grönsaker

Valfria grönsaker men det kan till exempel vara: champinjoner, rödlök, morot, zuccini, paprika, purjolök, tomat, olika bönor osv.

Lök, Vitt vin, persilja, salt, peppar, citron och lite socker.

Skär grönsakerna i valfri storlek, men helst smått. Fräs löken lätt i olja, vänd ner alla grönsaker, vinet, citron och lite socker. Låt sjuda ihop och smaka av med salt, citron, socker och peppar.

Vid servering:

Lägg en sträng med smör-majonäsen i mitten på tallriken. Lägg de olika grönsaksblandningarna lite spontant runtomkring och avsluta sen med några kvistar fin dill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.