Foto: Trafikverket

Regeringen säger ja till nya Fagrabäcksrondellen

Uppdaterad
Publicerad

Ombyggnationen av Fagrabäcksrondellen har under flera år varit ett omdebatterat ämne. Men nu har regeringen sagt ja till en ny trafikplats i området, det rapporterar Smålandsposten.

Trafikverket och Växjö kommun vill bygga om Fagrabäcksrondellen, kommunstyrelsen i Växjö kommun godkände detaljplanen för bygget redan 2017. Men projektet har löpande stött på patrull.

Det har bland annat riktats kritik mot att upphäva delar av Fylleryds naturreservat och att förflytta den sällsynta mossarten Grön sköldmossa, som växer där, till en annan plats.

Projektet har överklagats till både länsstyrelsen och regeringen. Senast överklagades vägplanen av närboende och naturintressenter.

Efter många turer i ärendet har nu regeringen beslutat att säga ja till en ny trafikplats vid Fagrabäck, det skriver Smålandsposten.

Enligt Bo Svensson, samhällsplanerare på Trafikverket för Kronobergs län, var detta den sista delen som kunde överklagas i projektet. 

– Det har varit en ganska komplicerad process. Detaljplanen har överklagats och även upphävandet av naturreservatet och den här sköldmossan som man hittat. Så det har varit många olika delar, säger Bo Svensson.

Projektet beräknas dra igång år 2023 och pågå i två år.

Vad innebär ombyggnationen?

Syftet med ombyggnationen är att öka trafiksäkerheten och framkomligheten för trafikanterna, meddelar Trafikverket på sin hemsida. Planen är att separera den genomgående trafiken från den lokala trafiken för att bland annat minska köbildning och minska restiden.

Man kommer även att bygga nya gång- och cykelvägar, tre nya cirkulationsplatser samt flera vägar och möjligheter att ta sig till Fyllerydskogen till fots, med cykel och bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.