Ambulanspersonalen missade att mannen de hämtat hade blivit skjuten på två ställen. Foto: Foto: TT

Skottskada i Kalmar missades i ambulansen: ”Hade kunnat bli allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar län anmäler sig själva enligt lex Maria efter att en ung man inkommit till Länssjukhuset i Kalmar med en skottskada i handen. På akutrummet uppmärksammades det att patienten hade ytterligare en skottskada, då i axeln.

– Det fanns ingenting i rapporten om att mannen var skottskadad på mer än ett ställe, säger chefsläkare Gunhild Nordesjö Haglund.

Anledning till anmälan är att ambulanspersonalen inte ska ha gjort någon helkroppsundersökning. Något som kan ha utsatt patienten för en risk eftersom den okända skadan inte övervakades under transporten.

– Det hade kunnat bli allvarligt. Vi har anmält händelsen som en risk – alltså här fanns det bara en risk, säger Gunhild Nordesjö Haglund.

Kalmar

Hur kan sjukvården missa en skottskada?

– I det här fallet upptäcktes den inte. Några detaljer om skadorna kan jag inte tyvärr inte gå in på, säger Gunhild Nordesjö Haglund.

Stressfull arbetsmiljö

Chefläkaren ser allvarligt på händelsen och påpekar att ambulanspersonalen ofta hamnar i stressfulla situationer. Regionen kommer efter händelsen att vidta åtgärder för att minska risken för att liknade missar sker i framtiden.

– Det handlar till exempel om att implementera de arbetssätt som är framtagna för att undvika sådana saker. Men också att återrapportera till verksamheten och lära av det som har hänt, säger Gunhild Nordesjö Haglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet