Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vaccinsamordnare Marie Ragnarsson berätta mer om vaccinationscentralerna som ska öppnas i Kalmar län. Foto: AFP/TT & SVT

Tre större vaccinationscentraler öppnas i Kalmar län – ska ge tempo i fas 4

Uppdaterad
Publicerad

I vår kommer Region Kalmar län att upprätta tre större vaccinationscentraler för att underlätta vaccinationen av fas 4 – den breda allmänheten. Centralerna kommer finnas i Kalmar, Västervik och Oskarshamn.

Regionen beräknar kunna erbjuda vaccin i fas 4 i maj, och i den gruppen ingår cirka 88 000 personer.

– Centralerna är till för att vi ska kunna ha en ökad tillgänglighet till att bli vaccinerad. Det blir större lokaler och vi behöver tänka på smittskyddsåtgärder när vi ska vaccinera så mycket människor, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Åtta personer fler i timman

Hon förklarar att en vaccinationscentral tillåter ett ökat flöde med tanke på att lokalerna är större än på en hälsocentral. Regionen räknar med att en vaccinatör kan vaccinera åtta fler personer i timman på en vaccinationscentral jämfört med en hälsocentral.

Kommer ni nå vaccinmålet med hjälp av vaccinationscentralerna?

– Vi har kapaciteten att vaccinera befolkningen och kunna nå målet på det sättet, men det är leveransen av vaccin som gör att vi kommer att dra över den tiden. Men vi vet också att det snabbt kan ändras när det gäller tillgång på vaccin, både positivt och negativt.

Marie Ragnarsson berättar att det inte finns något nytt preliminärt vaccinmål utan att man jobbar utifrån regeringens målsättning att befolkningen ska vaccineras till halvårskiftet.

I klippet hör du Region Kalmar läns vaccinsamordnare, Marie Ragnarsson, berätta mer om vaccinationscentralerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet