Region Kalmar vill att det även i fortsättningen ska vara tillåtet att köra 90 kilometer i timmen på de aktuella vägavsnitten på väg 23 i Kalmar län. Foto: SVT

Region Kalmar län överklagar beslut om sänkt hastighet på väg 23

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar län motsätter sig Trafikverkets beslut om sänkt hastighetsbegränsning på delar av riksväg 23. Regionen menar bland annat att det skulle påverka näringslivet negativt och att det finns bättre lösningar.

Den 28 oktober meddelade Trafikverket att hastigheten ska sänkas på de delar av riksväg 23 som går genom Kalmar län, från 90 kilometer i timmen till  80 kilometer i timmen. Region Kalmar län lämnade idag in en överklagan, där de skriver att en sänkning av hastigheten inte är en bra idé.

Regionen skriver att Trafikverkets utredning av vägen inte är tillräckligt genomarbetad, och att de inte har tittat tillräckligt på alternativa lösningar. Dessutom menar Trafikverket att vägen i nuläget inte är särskilt olycksdrabbad, och att en sänkning kan påverka tillgängligheten för området.

Frågan kommer nu att tas upp av regeringen, som kommer att avgöra saken.

Väg 23 går bland annat förbi Vimmerby, Hultsfred, Målilla och Virserum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.