– Vi får prioritera annat så vården får tillgång till den elförsörjningen de behöver, säger Stefan Westblom som är energistrateg inom fastighetsutveckling på regionen. Foto: Kaisa Lappalainen / SVT

Region Kalmar Läns plan för att spara el: ”Följer gamla planen och fingrar inte på vården”

Uppdaterad
Publicerad

Som en följd av de stigande elpriserna väntas Region Kalmar Läns elbudget för 2022 överskridas med ungefär 56 procent. Men trots detta kommer man inte vidta några akuta åtgärder för att spara el.

– Vi har en långsiktig energieffektiviseringsplan som vi följer, säger Joakim Thunborg som är hållbarhet- och energistrateg för fastigheter på regionen.

Planen ingår i ett långsiktigt arbete som pågått sedan 2009, och under tiden som den har verkat har regionen sparat ungefär 150 miljoner kronor.

– Sedan 2012 har regionens energianvändning minskat med nio procent, så den planen kommer vi fortsätta med mot 2030, säger Stefan Westblom som är energistrateg inom fastighetsutveckling på regionen.

Vad kan det konkret handla om att ni gör?

– Vi har ett pågående arbete där vi byter ut alla lampor i regionens byggnader. Vi byter ut vanliga lampor mot ledarmatur eftersom de har en smartare styrning, säger Joakim Thunborg och fortsätter:

– De är närvarostyrda på så sätt att när man kommer i ett rum måste man aktivt sätta på dem, men när man lämnar rummet stängs de automatiskt av efter en stund.

”Inte fingra på säkerheten i vården”

Som en följd av de stigande elpriserna väntas Region Kalmar Läns elbudget för 2022 överskridas med ungefär 56 procent. Men trots detta kommer man inte vidta några akuta åtgärder utanför planen för att spara el.

– Eftersom vi har så stora verksamheter, sjukhus, så har vi en svårare situation. Medicinteknisk utrustning drar mycket el, men det är en säkerhet vi inte tänker fingra på, säger Stefan Westblom och fortsätter:

– Vi får prioritera annat så vården får tillgång till den elförsörjningen de behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.