Efter 16 dagar vill region Kalmar att krislägesavtalet på IVA inaktiveras. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT.

Region Kalmar vill inaktivera krislägesavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar län vänder sig nu till Sveriges kommuner och regioner (SKR) med en begäran om att krislägesavtalet ska inaktiveras.

Sedan den 11 januari har det funnits ett krislägesavtal för intensivvården vid Länssjukhuset i Kalmar. SKR tog beslutet på begäran av Region Kalmar län då situationen med covid-19-patienter var mycket ansträngd på intensivvårdsavdelningen vid länssjukhuset.

Idag bedömer man situationen annorlunda.

– När avtalet aktiverades hade vi ett högt tryck på IVA med många inlagda. Innan vi hann tillämpa avtalet hade dock läget förändrats och vi har nu i flera dagar legat stabilt på en lägre nivå. Det gör att vi inte behöver anvisa personal till IVA och då ska avtalet inaktiveras, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Skulle situationen förvärras igen kan Region Kalmar län åter komma att vända sig till SKR för att aktivera krislägesavtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet