Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Mikael Johansson (M) släppte på torsdagen bomben. Region Kronoberg vill skrota planerna på ett nytt sjukhus i Räppe. Foto: SVT

Bomben: Region Kronoberg skrotar sjukhusbygget i Räppe

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg skrotar planerna på att bygga ett nytt sjukhus i Växjö – det beskedet gav regionrådet Mikael Johansson (M) på en presskonferens under torsdagen.

I februari fick regiondirektören Martin Myskog i uppdrag att se över de planerade investeringarna i regionen, efter att kostnaderna har skjutit iväg.

Under en presskonferens på torsdagen presenterade regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) resultatet – att regionen inte har råd att bygga ett nytt sjukhus.

Regionens toppolitiker beslutade på ett extrainsatt regionstyrelsemöte på torsdagsmorgonen att istället att gå vidare med planerna på att bygga om centrallasarettet.

– Jag är jättebesviken, men det var det bästa vi kunde göra, säger Mikael Johansson (M).

Liberalerna och Vänsterpartiet har varit tveksamma till sjukhusbygget under processen, och därför kom dagens besked inte som någon chock.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan från början var ekonomin svajig säger både Kerstin Wiréhn (V) och Bo Bergsjö (L). Foto: SVT

”Så bra som möjligt”

Orsaken är att investeringar på ett nytt sjukhus skulle riskera att tränga undan regionens kärnverksamhet – alltså vården.

– Vi ska göra vårt bästa för att det alternativet som blir ska bli så bra som möjligt, kommenterade oppositionsrådet Henrietta Modig Serrate (S) på presskonferensen.

Fram till nu har har regionen spenderat cirka 250 miljoner kronor på projektet. 106 av dem anses vara förlorade pengar, medan resten ligger i driftskostnader sedan 2019, pengar som regionen anser sig ha nytta av även i det fortsatta projektet. Köpet av marken ligger utanför de här pengarna.

Det slutgiltiga beslutet i sjukhusfrågan kommer tas vid nästa regionfullmäktige. Arbetet med ombyggnaden av sjukhuset i Ljungby fortsätter som planerat.

Från 2022 – här är alternativen på framtidens sjukhus i Växjö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här ett nytt akutsjukhus i Räppe komma att se ut – om politikerna väljer att rösta för det alternativet. Se fler bilder i klippet. Foto: Arkitema/LINK Arkitektur

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet