Det nya sjukhusbygget i Växjö stoppades på grund av rusande kostnader. Foto: Arkitema/LINK Arkitektur

Beslut om stopp för sjukhusbygge i Växjö överklagas

Uppdaterad
Publicerad

En överklagan har kommit in till Förvaltningsrätten i Växjö som menar att beredningen av ärendet som föregick regionstyrelsens beslut att stoppa sjukhusbygget i Växjö gick för fort, och att beslutet därför ska ses som ogiltigt.

2019 planerade Växjö kommun att bygga ett nytt sjukhus i Räppe, och 2022 blev planerna konkreta, men 2023 avbröts de plötsligt på grund av sparkrav. Nu har en överklagan kommit in som bland annat menar att politikerna i regionstyrelsen bara fick några timmar på sig att läsa beslutsunderlaget – och inte de fem dagar som Region Kronobergs arbetsordning föreskriver, något som P4 Kronoberg var först med att rapportera.

Ulrika Bergehamn, kanslidirektör Region Kronoberg, säger till P4 att det enligt kommunallagen inte finns något beredningstvång när ordföranden kallar till extra möte, och att beslutet därför är giltigt.

Om överklagan godkänns så kan beslutet hävas, men vad det skulle innebära för sjukhusplanerna är oklart.

KLIPP: Chockbeskedet – det stora sjukhusbygget i Växjö stoppas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Mikael Johansson (M) släppte på torsdagen bomben. Region Kronoberg vill skrota planerna på ett nytt sjukhus i Räppe. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.