Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Seiborg Kidell, ordförande i Vårdförbundet Kronoberg, i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Vårdfacken om sjukhuset i Växjö: ”Klokt beslut i en svår tid”

Uppdaterad
Publicerad

Både Vårdförbundet och Läkarföreningen i Kronoberg är positiva till att Region Kronoberg nu backar från planerna på ett nytt sjukhus.

Vårdförbundets ordförande i Region Kronoberg, Anna Seiborg Kidell, säger att hon var både lättad och överraskad när hon på torsdagsförmiddagen fick beskedet att det inte blir något nytt sjukhus.

– Vi tycker att läget i vården är allvarligt just nu och det är där som vi behöver lägga allt vårt fokus och våra resurser. Och det har varit svårt att uppskatta kostnaderna, om de är rimliga och var slutnotan hamnar, säger hon till SVT Småland.

Nya sjukhuset i Växjö

Oro över balansen mellan kostnader för vård jämfört med lokaler

Kronobergs läkarförenings ordförande, Johan Danielsson, håller med sin fackliga kollega.

– Läkarföreningen har under hela processen framfört vår oro för balansen mellan kostnaderna för den rena sjukvården och lokalerna, säger Johan Danielsson, ordförande i Kronobergs Läkarförening.

Men vad är det som pekar på att det blir billigare att stanna på CLV?

– I de utredningar som gjordes innan beslutet så finns det beräkningar som visar att man då sprider ut kostnaden över en längre tid och att man kan anpassa kostnadsutvecklingen på ett annat sätt, så jag tror att det finns bättre förutsättningar att inte sitta med för stora kostnader nu, säger Johan Danielsson.

Ansträngd arbetsmiljö under byggtiden

Ett av regionledningens argument för att bygga ett helt nytt sjukhus har varit att personalens arbetsmiljö kan bli ansträngd under tiden som det befintliga sjukhuset byggs om – en tid som kan komma att sträcka sig decennier framåt.

– Det kommer att bli en svår fråga, det kommer att ta lång tid och göras i etapper. Det måste vi hantera så att det blir på det allra bästa sättet, säger Anna Seiborg Kidell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet