Ukrainska konstnärer får fristad i Sverige. Foto: TT

Region Kronoberg erbjuder ukrainsk kulturarbetare boende

Publicerad

Under sex månader erbjuder Region Kronoberg en ukrainsk kulturarbetare boende och en plats att arbeta från, med start i augusti/september. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Initiativet är en del av projektet ”Emergency Residency Kronoberg” som tagits av Bild och Form Kronoberg, och Italienska Palatset i Växjö. Kulturnämnden i regionen har beviljat projektet 220 000 kronor.

– Vi vill erbjuda en konstnär en trygg och säker plats att verka utifrån under kriget. Arbetet är i full gång för att vi tillsammans ska kunna stå upp och hjälpa konstnärer som befinner sig i akut kris, skriver Claudia Crowley Sörensson (M), kulturnämndens ordförande.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Hon skriver även att den hotade situationen för konstnärlig frihet har gjort att det finns en stor uppslutning både regionalt och nationellt bland kulturaktörer för att ta emot konstnärer.

Krisresident för ukrainska flyktingar

Konstnärsresidenset ingår i ett interregionalt och nationellt sammanhang kring krisresidens för konstnärer från Ukraina. I pressmeddelandet skriver regionen att tanken är att utveckla den kulturella infrastrukturen för bild och form i Kronoberg.

– Vi vill säkra konstnärlig produktion i länet och öka internationaliseringen genom samverkan i ett konkret gemensamt arbete, skriver Helen Hägglund, Regional utvecklingssamordnare bild- och form, Region Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet