Målet, att sjukvården ska vara oberoende av hyrläkare, är långt borta. Foto: SVT

Region Kronoberg och Kalmar hyr läkare av bolag där ägaren hotas av fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Förra året betalade Region Kronoberg flera miljoner till ett företag som hyr ut läkare och där ägaren nu riskerar fängelse för ekobrott. Även Region Kalmar och flera kommuner i vårt område har använt företagets tjänster.

I Region Kronobergs fall handlar det om drygt 3,6 miljoner kronor och i Kalmar läns landsting, som det hette fram till årsskiftet, ungefär hälften så mycket.

Läkarleasing är Sveriges största bemanningsföretag inom vården. Samtidigt är företagets huvudägare föremål för en rättsprocess. Han är nämligen dömd i tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter för brott mot aktiebolagslagen.

Kräver fängelse

Men huvudägaren förnekar brott och har därför överklagat domen. Det har även åklagaren gjort och kräver fängelsestraff för ekobrott.

Även Växjö, Västerviks och Oskarshamns kommuner har använt företagets tjänster. I Västerviks fall handlar det om över en och en halv miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.