Bolagets huvudägare dömdes i tingsrätten till villkorlig dom och böter – men i hovrätten vill åklagaren att han ska dömas till fängelse. Foto: SVT

Bolaget hyr ut läkare för miljoner – nu hotas ägaren av fängelse för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Huvudägaren till Sveriges största vårdhyrbolag Läkarleasing riskerar fängelse för ekobrott. Bolaget hyr ut personal till alla svenska regioner och ett stort antal kommuner.

Läkarleasing är Sveriges största bemanningsföretag inom vården och har de gångna åren omsatt över 500 miljoner per år.

Men det har tidvis stormat kring företaget. 2017 kunde SVT berätta att Läkarleasings revisor hoppat av på grund av en infekterad konflikt om bokföringen av en viktig post i årsredovisningen.

Bolaget skaffade en ny revisor, men denne gav bolaget tre anmärkningar i sin revisionsrapport. En av dem handlade om att bolagets huvudägare tagit ut ett olagligt lån från bolaget på drygt en miljon kronor.

Dömdes i tingsrätten

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten startade en utredning som så småningom resulterade i att Läkarleasings huvudägare åtalades för brott mot aktiebolagslagen. Stockholms tingsrätt dömde honom förra hösten till villkorlig dom och dagsböter.

Både huvudägaren och åklagaren har överklagat domen, och åklagaren kräver alltså att domstolen dömer huvudägaren till fängelse. ”Gärningen har ett högre straffvärde än vad tingsrätten kommit fram till” skriver åklagaren i sitt överklagande.

Flera regioner har regler om att leverantörer kan uteslutas från upphandlingar om de begått brott i sin yrkesutövning. Enligt upphandlingsansvariga som SVT varit i kontakt med är det oklart om den regeln kan tillämpas på eventuell brottslighet hos en huvudägare.

Förnekar brott

Läkarleasings huvudägare förnekar brott och har bland annat lämnat in ett expertutlåtande som ny bevisning inför hovrättsförhandlingen. SVT har sökt huvudägaren och dennes advokat som avböjt att kommentera ärendet.

Läkarleasings styrelseordförande Roger Jakobsson betonar i en skriftlig kommentar att bolaget inte är part i målet och skriver vidare om huvudägaren:

”Personen i fråga har heller ingen aktiv roll i varken bolaget eller styrelsen och har inte heller haft det de senaste åren. Händelsen som ligger till grund för målet skedde för snart tre år sedan och bolaget har därefter genomfört en omfattande omorganisation av ekonomiavdelningen samt inlett ett väl fungerande samarbete med en extern auktoriserad redovisningsfirma. Våra relationer till regionerna och övriga kunder är goda och vår bedömning är att en dom, oavsett utfall, inte kommer att påverkas.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen kring Läkarleasing

Mer i ämnet