Bolagets huvudägare dömdes i tingsrätten till villkorlig dom och böter – men i hovrätten vill åklagaren att han ska dömas till fängelse. Foto: SVT

Bolaget hyr ut läkare för miljoner – nu hotas ägaren av fängelse för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Huvudägaren till Sveriges största vårdhyrbolag Läkarleasing riskerar fängelse för ekobrott. Bolaget hyr ut personal till alla svenska regioner och ett stort antal kommuner.

Läkarleasing är Sveriges största bemanningsföretag inom vården ochhar de gångna åren omsatt över 500 miljoner per år.

Men det hartidvis stormat kring företaget. 2017 kunde SVT berättaatt Läkarleasings revisor hoppat av på grund av en infekteradkonflikt om bokföringen av en viktig post i årsredovisningen.

Bolaget skaffade en ny revisor, men denne gav bolaget treanmärkningar i sin revisionsrapport. En av dem handlade om attbolagets huvudägare tagit ut ett olagligt lån från bolaget på drygten miljon kronor.

Dömdes i tingsrätten

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten startade enutredning som så småningom resulterade i att Läkarleasingshuvudägare åtalades för brott mot aktiebolagslagen. Stockholmstingsrätt dömde honom förra hösten till villkorlig dom ochdagsböter.

Både huvudägaren och åklagaren har överklagat domen, ochåklagaren kräver alltså att domstolen dömer huvudägaren tillfängelse. ”Gärningen har ett högre straffvärde än vad tingsrättenkommit fram till” skriver åklagaren i sitt överklagande.

Fleraregioner har regler om att leverantörer kan uteslutas frånupphandlingar om de begått brott i sin yrkesutövning. Enligtupphandlingsansvariga som SVT varit i kontakt med är det oklart omden regeln kan tillämpas på eventuell brottslighet hos enhuvudägare.

Förnekar brott

Läkarleasings huvudägare förnekar brott och har blandannat lämnat in ett expertutlåtande som ny bevisning införhovrättsförhandlingen. SVT har sökt huvudägaren och dennes advokatsom avböjt att kommentera ärendet.

Läkarleasings styrelseordförande Roger Jakobsson betonar i en skriftlig kommentar att bolaget inte är part i målet och skriver vidare om huvudägaren:

”Personen i fråga har heller ingen aktiv roll i varken bolaget eller styrelsen och har inte heller haft det de senaste åren. Händelsen som ligger till grund för målet skedde för snart tre år sedan och bolaget har därefter genomfört en omfattande omorganisation av ekonomiavdelningen samt inlett ett väl fungerande samarbete med en extern auktoriserad redovisningsfirma. Våra relationer till regionerna och övriga kunder är goda och vår bedömning är att en dom, oavsett utfall, inte kommer att påverkas.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.