Foto: TT/Claudio Bresciani

Företag får betala en halv miljon till regionen

Publicerad

Tingsrätten gav regionen rätt i tvisten med bemanningsföretaget Läkarleasing. Företaget krävs nu på över en halv miljon kronor.

Bemanningsföretaget Läkarleasing AB har dömts att betala en halv miljon kronor efter att de inte haft läkare på plats enligt avtal.

Det var under 2015 och 2016 som företaget inte bemannade med läkare på två vårdcentraler enligt överenskommelse, dels i Åmål och dels i Bengtsfors. Regionen krävde att företaget skulle betala tillbaka de timmar som de inte bemannat, men bolagets inbetalning uteblev.

Läkarleasing krävdes då på 557 280 kronor, men de själva hade en helt annan uträkning som slutade på 16 572 kronor. Företaget bestred vitesbeloppet och hänvisade till att vitesklausulen var otydlig.

Döms att betala över en halv miljon kronor

Förra veckan kom domen från Vänersborgs tingsrätt, som dömer till regionens fördel. Läkarleasing ska betala 557 280 kronor, samt ränta på 356 400 sedan november 2015 och ränta på 200 880 kronor sedan februari 2016.

Tingsrätten menar i sin dom att regionens tolkning av vitesklausulen är den allmänna uppfattningen inom branschen och accepterad av andra vårbemanningsföretag. Enligt domen så har Läkarleasing inte uppfyllt de avtalade villkoren när det inte bemannat vårdcentralerna med läkare enligt överenskommelse.

Läkarleasing ser nu tvisten som utredd och poängterar att de har en god relation med regionen:

”Bolaget och VGR har haft olika syn gällande en klausul kopplat till avtal parterna hade under perioden 2013-2015. Då parterna inte kunde enas om tolkningen fick saken avgöras av tingsrätten. Domstolen har nu fattat ett beslut och i och med det anser vi saken utredd,” skriver Roger Jakobsson, styrelseordförande för Läkarleasing, i en kommentar till SVT Nyheter Väst

Ny upphandling med företaget

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om att regionen trots stämningen mot Läkarleasing ändå gjorde en ny upphandling med företaget i år.

– Det ska gå väldigt långt för att ett företag ska uteslutas vid en upphandling, det krävs i princip att de begått grov ekonomisk brottslighet, har regionens inköpsdirektör Peter Söderström tidigare sagt till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.