Avtalet bryts och en ny upphandling ska nu göras. Foto: Christine Olsson/TT

Regionen bryter avtal med bevakningsbolag

Publicerad

Region Kronoberg säger upp sitt nuvarande avtal med ett bevakningsbolag drygt tio månader i förtid. Detta eftersom man inte anser att bolaget levt upp till vad man kommit överens om.

– Den bevakningen som vi kommit överens om ska levereras. Jag kan inte gå mer in på detalj vad som inte har levererats, men det handlar om specifika delar som är avgörande delar i den här bevakningen, säger Fredrik Lindberg, säkerhetsstrateg Region Kronoberg.

Med cirka tio månader kvar på avtalet säger regionen upp avtalet med bevakningsbolaget med omedelbar verkan. Tills en ny upphandling genomförts har bevakningstjänster direktupphandlats av Securitas.

– Vi har tagit beslutet i och med att vi ansett att det varit nödvändigt för att trygga säkerheten i regionen.

Avtalet handlar om ordningsvakter och ett antal väktare inom hela regionens verksamhet såsom länstrafiken, alltså inte endast vid akutmottagningarna. Företaget som man nu säger upp har haft uppdraget sedan starten av 2019.

Hur mycket detta kommer kosta regionen vet inte Fredrik Lindberg i nuläget.

– Vi har hävt avtalet enligt den hävningsklausul som finns i avtalet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer