Region Kronoberg tar upp kampen med nätläkarbolagen – testar egen vårdapp

Publicerad

På tre vårdcentraler i Växjö kommun pågår ett pilotprojekt där man testar vårdappen ”Min vård Kronoberg”. Huvudsyftet är att dra lärdomar när Region Kronoberg ska digitalisera hälso- och sjukvården, men det handlar också om att ta upp konkurrensen med nätläkarbolagens appar.

– Vi vill hitta effektivare sätt att jobba inom vården. Vi har en åldrande befolkning och allt färre som kan jobba i vården och då måste vi klara av fler patienter på kortare tid. Ett sätt att spara tid är videomöten och ett annat är att patienten själva fyller i en app, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vill locka tillbaka patienter

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att användningen av nätläkarbolagens appar fortsätter att öka. Förra året använde omkring 77 000 patienter sig av dem i Region Kronoberg och Region Kalmar län.

Genom appen ”Min vård Kronoberg” hoppas Region Kronoberg nu kunna locka tillbaka patienter.  

– Det här är något som efterfrågas av allmänheten och vi måste vara med i den tekniska utvecklingen och försöka möta det här behovet, för vi vill att patienterna ska gå till samma läkare, säger Roland Gustbée (M).

Digital och traditionell vård

Spelar kostnaden för nätläkarna någon roll? 

– Ja, det gör det. Det finns en risk för överkonsumtion av läkarbesök när man bara betalar 100 kronor, men regionen får betala 500 kronor via den egna vårdcentralen. Det är inte bra.

Vad säger du till dem som inte vill använda appar alls? 

– Digitala lösningar gör vården bättre för många patienter, men vi måste alltid ha den traditionella vården för de som inte klarar av det, säger Roland Gustbée (M).

I klippet kan du höra vilka andra problem det finns för regionerna när patienterna använder nätläkare istället för sin vårdcentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.