Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Kronoberg, på vad de har gjort för fel. Foto: SVT/Clary Kroon

Andelen hyrpersonal ökar i Region Kronoberg – klarar inte målet

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg är den region i Småland som har de största personalkostnaderna för hyrpersonal inom vården. De har precis som alla andra 21 regioner i landet kämpat för att bli oberoende av hyrpersonal, men det har gått åt fel håll.

–  2018 och 2019 hade vi en lägre andel hyrpersonal, så andelen har ökat de senaste åren, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektören på Region Kronoberg. 

En jämförelse mellan första halvåret av 2022 och första halvåret 2021 visar att kostnaderna för inhyrd personal i Kronoberg ökade med 19 procent – från 99,8 miljoner till 118,9 miljoner.  

I Kronoberg går 6,8 procent av den totala personalkostnaden till hyrpersonal. Det kan jämföras med Kalmar län där andelen är 5,8 procent och Jönköpings län där andelen är 3,7 procent. 

Av landets 21 regioner är det bara Region Skåne som lyckats med målet som innebär att kostnaden för hyrpersonal inte får överstiga två procent av den totala personalkostnaden.

Hyrpersonal ska inte bo i länet 

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson jobbar regionen med flera olika lösningar för att minska hyrpersonalen. Det handlar bland annat om att få fler anställda att vilja jobba heltid.  

Nyligen skapade de också en budskapsplattform, ett internt dokument som vänder sig till chefer som rekryterar personal. Där står de att regionen har som ambition att inte anställa hyrpersonal som är bosatt i länet.  

I dokumentet framkommer det att cirka 110 personer av den anlitade hyrpersonalen är bosatt i Kronoberg. I förlängningen skulle de behöva jobba på annan ort om de inte tar anställning hos regionen. 

– Vi vill anställa dem. Vi tycker inte att det är rätt att de jobbar hos oss via ett hyrbolag. När vi träffar leverantören och de presenterar vilka som kan ta ett hyrkontrakt hos oss, så vill vi inte välja dem som bor i Kronoberg,  säger Roger O Nilsson.

Se mer i klippet ovan.

Västernorrland: 9,6 procent

Gävleborg: 9,4 procent

Norrbotten: 9,4 procent

Gotland: 9,3 procent

Västmanland: 7,4 procent

Blekinge: 7,4 procent

Sörmland: 7,0 procent

Kronoberg: 6,8 procent

Jämtland Härjedalen: 6,2 procent

Kalmar: 5,8 procent

Värmland: 5,5 procent

Västerbotten: 4,4 procent

Dalarna: 4,3 procent

Uppsala: 4,3 procent

Halland: 3,8 procent

Jönköping: 3,7 procent

Östergötland: 3,7 procent

Stockholm: 3,4 procent

Örebro: 2,8 procent

Västra Götaland: 2,7 procent

Skåne: 1,8 procent

Siffrorna avser första halvåret 2022. Källa: SKR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet