Foto: TT, SVT

Regionrådet om försenat vaccin: ”Som att säga att spagettin är slut”

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande i Kronoberg är kritisk till hur informationen om de uteblivna vaccinleveranserna förmedlas ut till regionerna och allmänheten. ”Vi får bara ett torrt mail om att leveransen uteblir. Som att säga att spagettin är slut”, säger han.

Via ett mail från Folkhälsomyndigheten fick regionerna information om att vaccinlevernaserna som utlovats inte kommer. Region Kronoberg som gått ut med att medborgare från och med idag skulle kunna boka vaccinationstid fick hastigt gå ut och dra tillbaka bokningarna.

– Det är ju väldigt olyckligt. Vi hade ju tänkt att släppa bokningen men nu har vi fått gå ut i media och säga att vi inte kan boka tider just nu, säger Mikael Johansson (M) under SVT:s direktsändning med anledning av att Modernas leveranser försenas.

Vad krävs för att ni ska kunna ge vaccin?

– Det är enkelt. Det som krävs är att få vaccinet. Allt är förberett, personal, sprutor och lokaler. Vi hade fått besked att leveransen var klar, men så får vi så hastigt information om att det inte kommit. Det är som att berätta att spagettin är slut och vi får inte ens veta varför.

Minskat förtroende för regionen

Han är bekymrad över att nu regionerna får hantera kritikstormen när ansvaret för leveranserna ligger högre upp.

– Jag tycker det är märkligt att vår nationella vaccinsamordnare är snabb ut i media när det är något positivt besked, men han borde väl snabbt varit ute nu och förklarat vad som hänt. Det är olyckligt, för det är han som har informationen.

Konsekvensen enligt Mikael Johansson är att vaccinationerna skjuts på framtiden och att förtroendet bland medborgarna sjunker.

– Först går vi ut och säger att nu kan ni boka och sedan blir det inte så. Vi kan ju tydligen inte lita på att vi får vaccinet innan vi har det i handen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.