Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Birgitta Bergsten är chef för den centrala elevhälsan i Ljungby kommun. Foto: SVT

Regionen på väg att backa om behandling till barn med språkstörning

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg är en av de regioner som avslutar vården för barn med språkstörning när barnen börjar skolan. Men nu kan en förändring vara på gång, vilket glädjer kommuner i länet som har jobbat för det här länge.

Enligt forskare är det bästa för barn med språkstörning att det finns både logopeder och pedagoger som kan samarbeta i skolorna kring de här barnen.

Ljungby är en av många kommuner som i en enkät från SVT Nyheter svarat att de inte har några logopeder anställda som jobbar mot skolan.

Enligt Birgitta Bergsten, som är chef för den centrala elevhälsan i Ljungby kommun har de dock andra yrkesgrupper som ger det stöd som de som kommun är skyldiga att erbjuda.

Svårt för den som inte fått tidig diagnos

Birgitta Bergsten tycker att det är ett större problem att Region Kronoberg sedan flera år helt har slutat att ge behandling och sätta diagnoser på barn som enbart lider av språkstörning, efter att barnen fyllt sex år.

– Har du inte fått din språkstörningsdiagnos innan du börjar skolan av regionen så är det svårt att få en diagnos efter det för det finns ingen logoped som sätter den. Regionen har logopeder i förskoleåldern, noll till sex år, och där samverkar våra specialpedagoger med de logopederna. Vi skulle önska att det fanns samma samverkan för våra skolbarn, säger Birgitta Bergsten till SVT Nyheter Småland.

Avtal på villovägar

Birgitta Bergsten har tillsammans med de övriga elevhälsocheferna i Kronobergs län försökt få Region Kronoberg att åter börja utreda och behandla barn med språkstörning.

Varför Region Kronoberg haft den här rutinen kan ingen av tjänstemännen i nuläget förklara. Flera källor säger till SVT att det ska ha skrivits ett avtal om skatteväxling för många år sen.

Enligt det avtalet ska kommunerna ha fått betalt för att ta en större del av ansvaret för barn med språkstörning. Men ingen kan plocka fram avtalet och vad som egentligen gäller är därmed oklart.

”Vi kan bli lite rigida ibland”

Kommunernas bild är dock helt klar; under åren har flera barn blivit helt utan logopedstöd för sin språkstörning.

– Jag tycker att de här barnen blir lite diskriminerade från regionens sida, säger Birgitta Bergsten.

Nu kan en förändring vara på gång, i form av ett nytt samverkansavtal mellan kommunerna och regionen.

– Här handlar det väl om att vi kan bli lite rigida ibland kring var vårt ansvar börjar och slutar. Och här har vi någonting att lära och bli bättre, säger Roger O Nilsson som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
3 snabba fakta om språkstörningar i videon ovan. Foto: Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer