Nybro läkarcentrum AB har 38 anställda på sina hälsocentraler i Kalmar län. Foto: Johan Nilsson/TT

Regionen vill säga upp avtal med Astrakanen i Nybro: ”Allvarliga brister”

Uppdaterad
Publicerad

Det privata vårdbolaget Nybro läkarcentrum har så pass allvarliga brister i sina rutiner, organisation och ledarskap att det riskerar att drabba patientsäkerheten på hälsocentralen Astrakanen i Emmaboda och Nybro, enligt Region Kalmar. Regionen vill därför avsluta avtalet – och det påverkar 11 000 listade patienter.

Allvarliga brister upptäcktes på den privata vårdgivaren Astrakanen Nybro läkarcentrum under våren 2023, varpå Region Kalmar krävde att verksamheten skulle skriva en åtgärdsplan. Regionen har nu gjort en egen uppföljning där de konstaterar att aktören långt ifrån lever upp till kraven.

– Vi är inte nöjda med de förändringar som gjorts, vi tycker inte de tagit till sig kritiken från oss och Ivo. Verksamheten har för mycket allvarliga brister, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör på Region Kalmar län.

Det handlar om journalrutiner som kopierats från tandvården och andra regioner, onödiga remisser samt ostrukturerad och ofullständig dokumentation. Enligt Sofia Hartz har internetforumet Flashback använts som hänvisning gällande beroendeframkallande läkemedel.

– Det visar att man inte har koll på sina rutiner. Det är slarvigt, säger Sofia Hartz.

Första gången Region Kalmar säger upp privat aktör

Enligt regionen är det första gången sedan vårdvalet trädde i kraft 2009 som ett avtal med en privat vårdaktör sägs upp i länet på grund av allvarliga brister.

– Alla kan fela. Det vore märkligt om det inte finns avvikelser. Problemet här är att det samma återkommande fel gång på gång, säger Sofia Hartz.

Nu har Nybro läkarcentrum tre veckor på sig att svara på regionens uppföljningsrapport. Om svaret inte lever upp till regionens krav kommer patienterna att listas på andra vårdcentraler.

Men detta verkar inte vara ett problem för Nybro läkarcentrum, för när SVT Småland når den tidigare verksamhetschefen Niklas Anderberg berättar han att en större vårdaktör kommer ta över bolaget inom kort. Han klev åt sidan den 1 januari efter att drivit Astrakanen i flera år.

– Den nya ägaren kommer hantera sakerna som regionen anmärkt på, säger Niklas Anderberg.

I övrigt vill han inte kommentera de brister och fel som identifierats på vårdcentralerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.