Det planerade sjukhusbygget i Växjö riskerar att urholka regionens ekonomi enligt regionens egna ekonomer. Foto: Illustration: Arkitema/LINK Arkitektur

Regionen Kronobergs ekonomer varnar – sjukhusbygget kan leda till rekordhöga skulder

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronobergs egna ekonomer flaggar för att det planerade sjukhusbygget kan leda till att skatten behöver höjas – eller att vården tvingas skära ner kraftigt på sina kostnader. Det här skriver Smålandsposten.

– Vi har flaggat för att vi är rädda för att skuldsättningen blir för hög och regionen blir då väldigt räntekänslig, säger ekonomichefen Jonas Karlström bland annat till tidningen.

Enligt ekonomiavdelningens beräkningar behöver regionen låna omkring 14 miljarder till bygget av nytt sjukhus i Växjö och investeringar på sjukhuset i Ljungby. Skuldsättningsgraden blir mellan 78 och 128 procent.

Det innebär att Region Kronoberg riskerar att bli en av de högst skuldsatta i landet och hamna på dubbelt så höga skulder som Region Stockholm, i förhållande till hur mycket statsbidrag och skattepengar de får in.

ARKIV: Miljarder står på spel för sjukhuset i Växjö när byggpriserna skenar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yngve Filipsson (L) vill se nya beräkningar på sjukhusbygget samtidigt som Henrietta Serrate (S) säger att ”vi måste ha is i magen”. Se mer i videoklippet. Foto: Olof Peterson/SVT & Arkitema/LINK Arkitektur

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet