”Vi ser en drastisk minskning av antalet inneliggande patienter med covid-19”, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län. Foto: SVT

Rekommendationer hävs i Kalmar län – kraftigt minskad smitta

Uppdaterad
Publicerad

Liksom hela landet märker Region Kalmar län just nu av en kraftigt minskad smittspridning gällande covid-19. Därför har nu regionen beslutat att från och med den 31 maj häva de regionala rekommendationerna.

– Vi ser en drastisk minskning av antalet inneliggande patienter med covid-19, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

Just nu är 11 patienter på sjukhus i länet med covid-19, varav fyra inom intensivvården.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Munskydd på arbetsplatser

Den enda regionala rekommendationen som nu kvarstår är att munskydd bör användas på arbetsplatser där smitta konstaterats. Det kommer att fortsätta gälla till och med den 31 augusti.

– Att de skarpa regionala rekommendationerna nu hävs betyder inte att pandemin är över. Även om smittoläget förbättrats ligger vi fortsatt på tredje plats i riket, säger Lisa Labbé Sandelin smittskyddsläkare i regionen.

– Vi ser en snabb lättnad just nu och det gör att vi gradvis kan ställa om sjukvården till ett normalläge. Men vi är ändå långt ifrån ett normalläge. Vi måste hela tiden vara beredda på ett bakslag, säger Johan Rosenqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet