På grund av höga samhällskostnader vill forskare att kommunen tar större ansvar för snöröjningen.
– Det var jättemånga som kom in med frakturer på sina underarmar och väntan blev lång. Vi hade mer än dubbelt så många ortopedpatienter än vad vi brukar ha en normal söndag, säger Christina Janstad på akutmottagningen i Växjö.
Även på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping märktes halkan av.
– Det klassiska är fotledsfrakturer, man halkar till på en isfläck trampar snett och bryter fotleden. Det är också mycket handledsfrakturer, man faller och tar sig för med handen och så går handleden av, säger Britt-Marie Persson på Ryhov.
Höga samhällskostnader för halskador
Enligt trafikforskare i Lund är problemet med halkskador så pass allvarligt, att de nu kräver ett större ansvar från kommunerna.
Förra vintern skadade sig 625 fotgängare i samband med halkolyckor på trottoarer. Ansvaret för att hålla dessa skottade och grusade är fastighetsägarna, men eftersom de i många falls inte görs, efterlyser nu trafikforskare att kommunerna tar ett större ansvar också för trottoarerna.
14 miljoner
Nyligen släpptes en rapport från Lunds tekniska högskola som visar på vilka samhällskostnader halkskadorna medför. I Småland så kostar halkskadorna minst 14 miljoner enligt en schablonräkning.
Fredrik Ivarsson är gatuingenjör på tekniska förvaltningen i Växjö och han tror inte att det är rimligt att kommunen också ska ta på sig ansvaret för trottoarerna.
Kommuner skottar inte trottaren
Birgit Modén menar dock att om fastighetsägarna tvingas betala för underhållet så skulle kostnaden för kommunen inte behöva bli så dyr. Men några planer på att driva en sådan fråga finns inte hos ledande politiker i tekniska nämnden, varken i Växjö eller Kalmar.