Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Rekordmånga i Kronoberg ansöker om skuldsanering

Publicerad

Efter att det blivit enklare att söka och genomgå skuldsanering ser Kronofogden en kraftig ökning av antalet ansökningar. Under förra året ökade kronobergarnas ansökningar med 83 procent jämfört med 2016, och det är den tredje största ökningen i Sverige.

Totalt 351 personer i Kronoberg ansökte under förra året om skuldsanering i Kronobergs län, jämfört med 192 under 2016. Ökningen motsvarar 83 procent och är den högsta i Sverige efter Östergötland och Värmland.

I Kalmar län ansökte 489 personer om skuldsanering i fjol, vilket är en ökning med 60 procent jämfört med året innan.

Antalet ansökningar har ökat i alla län och Kronofogdens förklaring är de nya skuldsaneringslagar som trädde i kraft den 1 november 2016 och som har gjort det enklare att söka och genomgå skuldsanering.

Längre väntetider

En konsekvens av det blivit lättare att få hjälp med skuldsanering är längre väntetider för de sökande. För närvarande tar det cirka fyra och en halv månad innan handläggningen kommer igång.

– Som det är nu får de sökande vänta allt för länge på sina beslut. Vi har effektiviserat handläggningen och vidtagit flera andra åtgärder, men trots detta har vi svårt att säkra rimliga väntetider, säger Marie Moberg, teamchef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Vid årsskiftet hade 472 kronobergare och 733 invånare i Kalmar län en pågående skuldsanering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.