Rektorn: ”Bäst ur barnens prespektiv”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt rektorn på Dädesjö skola, Bengt Bornliden, är flytten tredje- och fjärdeklassarna det bästa för barnen.

Skolinspektionens skarpa kritik kom i december 2015. En del av föräldrarna ställer sig frågande till varför det dröjde ända fram till i mitten av april innan föräldrarna kallades till möte om den planerade flytten av eleverna.

När kommer ni att fatta beslut om ni tänker flytta eleverna till Braås?

– Vi måste göra det inom ett par veckor efter mötet, avsikten med mötet är vi vill visa att det är bäst ur ett elevperspektiv. 

Nekar till att nedläggning är planen

Varför tog det så lång tid innan ni kallade till informationsmötet? Ni gjorde det dessutom med kort varsel.

– Jag har velat bollat med mina chefer om jag kan ta beslutet utifrån elevernas situation. Det handlar inte om att lägga ner Dädesjö skola, men vi ser att skolan är så pass liten att det är svårt att organisatoriskt lösa, då är det lättare att hitta den lösningen på en större skola. 

Enligt Bengt Bornliden är anledningen till att skolan vill flytta gruppen inte enbart Skolinspektionens kritik. Det handlar också om att det varit oro bland de elever som nu ska flyttas.

Oro i gruppen

– Det som har varit besvärligt är oro i gruppen och det är därför vi vill ha det här mötet.  Där är min uppgift som rektor att se till det bästa för elevernas studiemiljö, säger Bengt Bornliden.

– Vi har för liten organisation för att kunna dela gruppen eller dela upp eleverna i olika klasser. Det handlar inte om enskilda elever utan om gruppen i sin helhet.

Föräldrarna som är kritiska till flytten har erbjudit sig att själva hjälpa till. Och Bengt Bornliden säger att han kommer att lyssna på alla förslag under kvällen.

”Inte sämre än att jag kan ändra mig”

– Det är klart att vi kommer väga in, jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Absolut lyssnar vi men i slutändan är det jag som ska fatta beslutet. 

Det är ungefär 12 kilometer mellan Dädesjö skola och Braåsskolan och eleverna som man planerar att flytta kommer att erbjudas skolskjuts. Redan i dag bussas eleverna dit för att ha slöjd, idrott, B-språk och hemkunskap.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.