• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Slut på hämtmat i Mörbylånga kommun – tills vidare Foto: SVT

Stopp för restaurangmat via hemtjänsten i Mörbylånga

Publicerad

Vissa brukare inom hemtjänsten har de senaste åren fått sin mat hämtad från restaurang istället för att få den lagad till sig i hemmet av hemtjänsten. Men från och med 1 januari i år har tjänstemän beslutat att detta inte får fortgå med hänvisning till kommunallagen från 2009 om att alla kommunens medlemmar ska behandlas lika.

År 2009 beslutade dåvarande socialnämnden i Mörbylånga kommun att matdistributionen från kommunens egna kök skulle upphöra och att maten fortsättningsvis skulle tillredas i hemmet hos de äldre som fått det biståndsbedömt.

Efter hand har flera brukare bett hemtjänsten om att få maten hämtad från restaurang istället, vilket också har gjorts, men från och med 1 januari i år har det varit ett stopp för det. Något som väckt starka reaktioner från vårdnadstagarna.

Lika för alla

Beslutet angående ett stopp för hämtning av restaurangmat har tagits av tjänstemän med hänvisning till kommunallagen från 2009 om att alla kommunens medlemmar ska behandlas lika.

– Det har egentligen inte varit ett problem men vi måste ha riktlinjer för hur saker sköts så att alla får samma behandling. Godtycklighet får vi inte hålla på med på kommunen, säger Gunilla Karlsson socialnämndens ordförande i Mörbylånga.

Den 6 februari kommer socialnämnden i Mörbylånga kommun att lyfta ärendet huruvida hemtjänsten fortsättningsvis kommer att få hämta mat från restauranger eller inte, och i sådana fall vilka riktlinjer som ska gälla så det blir lika för alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer