Lessebo kommun har hittat ungefär tio personer som är beredda att sälja sitt ödehus. Foto: SVT

Resultatet av ödehusjakten i Lessebo – tio procent vill sälja

Uppdaterad
Publicerad

I somras drog Lessebo kommun igång en ödehusinventering i kommunen. Målet var att hitta ödehus som kunde få nya ägare. Cirka 150 hus identifierades och nu har kommunen pratat med de flesta ägarna, varav tio procent är beredda att sälja, det skriver Smålandsposten.

SVT har vid flera tillfällen berättat om Lessebos ödehusprojekt. En inventering gjordes för att ta reda på hur många ödehus som fanns. Tänkbara köpare identifierades, och nästa steg var att jaga rätt på ägarna för en matchning.

Hittat tio som vill sälja

Men att hitta ägarna visade sig vara lättare sagt än gjort. Fram till idag har kommunens team hittas ägare till ungefär 100 ödehus, och ungefär tio av dem är intresserade av att sälja, det berättar Karin Bååth som är näringslivschef i Lessebo kommun och även en del av inflyttarteamet för SMP.

– Från Lessebo kommuns sida vill vi så klart gärna se fastboende i husen så det lyser i fönstren året om. Samtidigt är det också glädjande att höra att så många faktiskt vill sälja sina hus.

Plockats bort från listan

40 av de identifierade ödehusen har plockats bort från listan då ägarna uppgett att man använder eller ska använda sin fastighet.

Tanken med projektet är att nå målet 10 000 invånare i kommunen. Ungefär 50 personer har anmält intresse för att köpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.