Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se ödehusen som söker ägare. Foto: SVT

Lessebo kommun letar efter ägare till ödehus – så nya familjer kan flytta in

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många ödehus på landet utanför Lessebo som ingen har bott i på länge. Nu ska kommunen börja att inventera dessa hus och leta efter ägarna. Man hoppas att det leder till att fler familjer kan flytta till bygden.

Många byggnader har fått stå och förfalla på landsbygden utanför Lessebo, hus där ägarna för länge sedan har lämnat sina fastigheter.

I ett helt nytt projekt ska kommunen leta reda på ägarna till dessa hus. Man hoppas att det ska leda till att det ska bli fler bostäder lediga på landet.

Karin Bååth, näringslivschef i Lessebo, är ansvarig för projektet. Hon menar att kommunen märker av ett sug efter bostäder utanför städerna.

Bristen på lediga fastigheter på landsbygden har bland annat fått priserna på de få objekt som finns, att skjuta i höjden. Nyligen såldes ett hus med stora renoveringsbehov i Kråksjö för 650 000 kronor, utgångspriset hos mäklaren var 295 000 kronor.

Grön våg

Karin Bååth tror att många uppskattar det cirkulära tänkandet och återbruket som att flytta in i ett gammalt hus innebär.

– Det finns en grön våg. Men även den pågående pandemin tror jag innebär att många vill ta steget att flytta ut på landet, man vill nog leva i sin dröm, säger Karin Bååth.

Vill inte tvinga någon att sälja

Projektet är precis i sin linda och Karin Bååth vet ännu inte hur många hus det är frågan om. Men det får ta sin tid, säger hon. För det är inget enkelt arbete att leta ägare till ödehusen.

– Det är lite detektivarbete och det måste göras väldigt finstämt och finkänsligt. Vi är ju inte ute efter att på något vis tvinga någon att sälja. Det här gör vi för att vi ser ett värde i att de hus som finns i kommunen ska vara befolkade och må väl och nyttjas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer