”När hus står och förfaller kan de till slut bli till sanitära olägenheter”, säger riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby. Foto: Rikard Berglin/SVT

Gudrun Brunegård (KD) lyfter frågan om ödehus till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vet med säkerhet hur många hus som står öde och övergivna i Sverige. En grov uppskattning är att det åtminstone finns 200 000 hus där någon skulle kunna bo men ingen gör det. Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby vänder sig nu till regeringen och kräver svar på vad som ska göras med alla ödehus.

Gudrun Brunegård (KD) har nyligen skrivit en interpellation till bostadsminister Per Bolund (MP) för att få veta vad regeringen har för avsikt att göra för att minska problemen med hus som övergivits.

– Boverket gjorde en utredning för ett par år sedan och den utmynnade i flera olika konkreta förslag på vad som kan göras för att minska de problemen. Jag vill veta om ministern är beredd att vidta några av de åtgärder som Boverket föreslår, säger hon.

”Sanitära olägenheter”

Vad är problemet med ödehus som du ser det?

– När hus står och förfaller kan de till slut bli till sanitära olägenheter och dra till sig ohyra av olika slag. Dessutom kan de göra så att värdet på husen intill sjunker, säger Gudrun Brunegård (KD).

Hon säger att i många fall är ödehusen bortom räddning och går inte att restaurera med mindre än att det krävs mycket stora insatser.

– Då handlar det om att sanera, att riva husen, och att få någon som är beredd att betala den kostnaden. Där behöver det finnas ett statligt stöd för att ta itu med den typen av fastigheter, säger Gudrun Brunegård (KD)

Debatteras i riksdagen

Den 17:e januari kommer hennes interpellation att besvaras av bostadsminister Per Bolund (MP) vilket innebär att frågan om ödehus kommer att debatteras i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.