Landsbygdsutvecklaren Kristina Hägg-Blecher och Mark Geuze från Kristdala samhällsförening jobbar tillsammans med ”Hela Sverige Ska Leva Oskarshamn” för att fylla tomma hus med människor och liv. Foto: Karin Ahlgren SVT

De vill få liv i de tomma husen: ”Det handlar ju om framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Flera tomma hus på en mycket kort sträcka mitt inne i Kristdala, gjorde att Mark Geuze kände att något var väldigt mycket fel.– Jag undrade, varför är det så, säger Mark Geuze från Kristdala samhällsförening.

Det har gått ett par år sedan den gången. I dag har samhällsföreningen lyckats få liv och folk i en del av husen. Men det återstår fortfarande en del arbete och en del tomma hus.

Vad samhällsföreningen gjorde var att kontakta ägarna till en del av de tomma husen, för att höra efter om de var intresserade av att sälja.

Annonserade i tidningen

– Sedan satte vi ut annonser i tidningen om att det fanns hus här, och så uppmanade vi folk att flytta hit, säger Mark Geuze.

Och några av de husen som stod tomma då, bor det folk i nu.

Men grundorsaken till varför husen blivit övergivna är inget som samhällsföreningen ensamma rår på.

– Varför de blivit övergivna vet vi inte. Det finns ju flera skäl till att de blivit tomma, i en del fall handlar det om arv, i andra om utländskt ägande där vi inte heller lyckas komma i kontakt med ägarna.

Han pekar på ett av husen i Kristdala som ägs av ett företag i Dubai.

– Brevlådan till det huset är ofta överfull och vi har inte lyckats komma i kontakt med dem, säger Mark.

Handlar om framtiden

Även om det finns olika skäl till att hus blivit övergivna är Mark Geuze övertygad om att det är viktigt att se till att husen blir bebodda igen.

– Det handlar ju om framtiden, om att människor ska bo här, att skolan ska finnas kvar, att det ska finnas barn och liv i samhället och att affärerna och servicen ska finnas här. Det är jätteviktigt, säger Mark Geuze från samhällsföreningen i Kristdala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.