”Om två till tre år kommer det att vara färre tomma fönster i samhällena. Vi kommer att ha en levande bygd”, säger landsbygdsutvecklaren Kristina Hägg-Blecher. Foto: SVT

Matchmaking ska ge liv åt Oskarshamns ödehus

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart hur många obebodda hus det faktiskt finns runtom i landet. I Oskarshamn gjorde kommunen ett försök att kartlägga det genom att ta reda på hur många av fastigheternas ägare som inte var folkbokförda i kommunen.

Den siffran man kom fram till då var 2 000 obebodda fastigheter. Av de fastigheterna är väldigt många fritidsbostäder, med ägarna bosatta någon annanstans än just på den fastigheten. 

Och när man från kommunens sida gjorde ytterligare en gallring av de fastigheterna vaskade man fram omkring 75 hus där ägarna skulle kunna vara potieniella uthyrare av sina hus.

– Så mängden tomma hus är inte jättestor, säger Kristina Hägg-Blecher som är landsbygdsutvecklare i Oskarshamns kommun.

Ser ödehusen som en resurs

Trots det är man från kommunens sida mycket intresserad av att delta i ett projekt tillsammans med Kristdala samhällsförening och ”Hela Sverige ska leva Oskarshamn” för att fylla de tomma hus som ändå finns i kommunen. I februari kommer man att dra igång sitt projekt tillsammans med föreningslivet.

– För vi ser de tomma husen som en resurs för att göra det möjligt för fler att flytta hit, säger Kristina Hägg-Blecher.

– Vi hoppas kunna få kontakt med de husägare som är intresserade av att sälja eller hyra ut och sammanföra dem med människor som vill flytta hit, fortsätter hon.

Långsiktig satsning

Ett slags Tinder för hussökande?

– Ja, det skulle man kunna säga.

När tror du att ni kommer att se resultat av det här projeket?

– Alltså, det är en mycket långsiktig satsning, det handlar om flera år innan man kommer att se resultat. Om två till tre år kommer det att vara färre tomma fönster i samhällena. Vi kommer att ha en levande bygd, säger Kristina Hägg-Blecher.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet