Hyltebon Stig Larsson är bekymrad över att ödehus i kommunen blir lekplats för barnen. Vår reporter visar i klippet ovan ett av husen. Foto: SVT

Ödehus oroar Hyltebruksbo

Uppdaterad
Publicerad

Två förfallna, övergivna och privata fastigheter blir lekplats för barn i Hyltebruk. Något som oroar Hyltebruksbon Stig Larsson.

Stig Larsson som är uppväxt i Hyltebruk, tog under onsdagen med vår reporter Mattias Bolin på en biltur i byn. Stig ville nämligen visa något som bekymrat honom. Det visade sig vara ödehus, som på kvällarna blir till en lekplats för barn.

Stig är rädd för att de lekande barnen ska skada sig i husen. Han anser istället att det är något som kommunen bör ta tag i.

Hylte

– Jag är väl medveten om problemet, men vi får inte glömma att det alltid är fastighetsägaren som ansvarar för sina hus. Det är plan och bygglagen som styr vad en kommun kan göra, säger Ronny Löfquist (S) kommunstyrelsens ordförande i kommunen.

Köpte ett hus för att riva det

Kommunen har dock en historia gällande hanteringen av ödehus. Vid ett tillfälle var ett hus så illa däran att kommunen fick gå in och köpa upp det, för att sen riva det.

– Jag utesluter inte att vi hamnar där med ett av dessa ödehus som nämns, säger Ronny Löfquist (S).

I klippet ovan visar vår reporter ett av ödehusen som oroar Stig Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hylte

Mer i ämnet