Emilia köpte ett ödehus för 35 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

I Falkenbergs kommun står 1 300 hus helt tomma på landsbygden. Nu jobbar kommunen för att få företagare att flytta in och bedriva sin verksamhet. En av de som nappade är Emilia Lindholm, som köpte sitt hus i Okome för 35 000 kronor.

Falkenbergs kommun har listat alla de cirka 1 300 hus som står tomma på landsbygden. Nu vill de få företagare att se möjligheten av att bedriva sin verksamhet på landet. Hittills har 30 entreprenörer nappat. Emilia Lindholm jobbar som konstnär och har de senaste två åren rest runt i Europa i sin van.

– Vi reste runt i Halland och letade efter ödehus och sen hittade vi det här. Vi pratade med ägaren som hade haft det väldigt länge och tillslut kom vi överens om att jag fick köpa det för den symboliska summan 35 000 kronor, säger Emilia Lindholm.

Stora renoveringsbehov

Huset har stått tomt under en längre tid. Taket läcker in, ingången är så skadad att det är hål i taket och golvet får man inte gå på, eftersom det är så fuktigt.

– Vi har pratat med hantverkare och de säger att det inte är så farligt som det ser ut, själva grundstommen är bra, säger Emilia Lindholm som tänker totalrenovera huset.

Förhoppningen är att hon redan nästa år ska kunna fira jul i huset.

Se ödehuset i klippet högst upp och hör om Emilias planer. SVT återbesökte Emilia ett år senare för att se hur det gått med ödehuset, se återbesöket här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.