Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Torstensson har efter en inventering sett att 1300 hus står tomma i Falkenbergs landsbygd Foto: SVT

Vill locka företagare till tomma hus på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs kommun satsar nu för att få fler att flytta in på landsbygden. Landsbygdsutvecklaren Karin Torstensson har kartlagt de 1300 hus som står tomma och redan nu har 30 företagare visat intresse för att flytta till landet.

Karin Torstensson började som landsbygdsutvecklare på Falkenbergs kommun 2017. Hon lever själv i kommunens inland och driver projektet Lev din dröm FBG tillsammans med en kollega. Nu uppmuntrar de företagare att ta steget ut till landsbygden.

– Det är bara att titta omkring, vem skulle inte vilja bo här? Vi har redan 30 företagare som har visat intresse för att flytta till landsbygden och bedriva sina verksamheter här, säger Karin Torstensson.

En inventering visar på att det står 1300 hus helt tomma i Falkenberg. Nu efterlyser Karin Torstensson ägare till tomma hus att höra av sig så att företagare kan flytta in på landet.

Hör landsbygdsutvecklaren berätta mer i klippet.

SVT rapporterade · Kan du tänka dig att köpa ett ödehus?

Många inkommer med frågor om var man kan hitta listan på objekt, var man vänder sig och om det bara gäller företagare. Det är det kommunala projektet Lev din dröm FBG som har svar på det i denna artikel på deras hemsida: 

Vilket gensvar på inslaget i SVT!

 
 
/Simon Lundström reporter SVT Nyheter Halland
08.31
Vad tycker du att man ska göra med de tomma husen på landsbygden? Skulle du själv kunna tänka dig att flytta in i ett ödehus? Skriv av dig här i vår chatt.
08.59
Eftersom jag är en pensionerad snickare skulle det passa mig utmärkt att kunna bo billigt
Ulf Tidebrink
ulftidebrink@live.se
08.59
Nej, verkar vara för mycket jobb! Kanske skulle kunna köpa ett och sen riva för att få tomten. Om jag får ett bra pris.
09.00
Borde vara lite som i många andra länder där man får besittningsrätt om man flyttar in och bor ett tag. Slöseri de står tomma och hemlösa finns det alldeles för många av.
09.00
Det beror på priset..
09.00
För att bevara landsbyggden tycker jag att sverige lär kräva pengar från EU för att hjälpa människor som kan tänka sig att köpa ett sånt hus. Jag kan tänka mig rusta och bo där men kommer aldrig ha råd att göra det utan hjälp.
09.00
Absolut. Beror ju lite på i vilket skick det är i och priset.
09.00
Ja det kan jag. Tyvärr är måna hus på landet bundna i arvstvister som kan pågå i decennier och under tiden förfaller allt.
09.00
Jo jag har redan ett

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer