Rundbalar på en gård. Foto: TT

Ridklubb riskerar vite

Uppdaterad
Publicerad

Ryttarföreningen i Åseda riskerar 50 000 kronor i vite om de använder en maskin utan att se till att det finns tydliga instruktioner för hur det ska göras.

Enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket förbjuds föreningen att använda rundbalsupprullaren från och med den 1 augusti om inte instruktioner för användning tagits fram. Syftet med instruktionerna ska vara att personer ska kunna använda maskinen utan att riskera att skada sig.

Om föreningen tar fram instruktioner innan tidsfristen går ut får maskinen användas fram till sista oktober. För fortsatt användning kräver Arbetsmiljöverket att maskinens rörliga delar ska ha försetts med skydd eller skyddsanordning för att förhindra olyckor.

Tufft för en liten förening

Ryttarföreningen själva säger att de åtgärder som krävs kommer fresta på föreningen.

– Vi är en liten ideell förening och det är mycket som ska betalas. Det känns märkligt att man slår ner på just oss, det finns liknande rundbalsupprullare på massvis av andra ridklubbar i landet, säger Magnus Karlsson, ordförande.

Allvarliga brister

Föreningen kommer nu sätta upp skyltar som berättar hur maskinen ska skötas och även montera upp dörrar som ska förhindra skador.

– Man kan bygga hur avancerade saker som helst för att få det helt säkert men det kostar också väldigt mycket pengar.

Bakgrunden till beslutet är en inspektion på ryttarföreningen i maj i år där man noterade brister i arbetsmiljön. Bland annat handlade det om rundbalsupplastaren som har rörliga delar utan skydd. Bristerna bedömdes som allvarliga av myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.