Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hästviruset EH-V-1 tvingar ridklubbar i Småland att isolera sina hästar. Foto: Kajsa Oscarson

Ridklubben i Sickinge isolerar hästar mot fruktat virus

Uppdaterad
Publicerad

Många ridklubbar i Sverige har tagit till åtgärder för att förhindra smittspridning av herpesviruset EH-V1, sedan utbrottet på den internationella hopptävlingen i Valencia. I Sickinge utanför Ljungby har ridklubben bestämt sig för att helt stänga både stall och anläggning för andra hästar. 

På ridklubben i Ljungby har man valt att ta det säkra före det osäkra och sagt stopp till alla hästar som inte tillhör klubben, både i stallen och på själva anläggningen. Privatpersoner som i vanliga fall tar sina hästar till klubben för träning måste nu stanna hemma.

– Det är bättre vi sätter helstopp för hästar utifrån, för att undvika missförstånd, säger Thomas Lennartsson, ordförande för Ljungby Ridklubb.

Alla tävlingar pausade

Svenska ridsportförbundet har pausat all tävlingsverksamhet i landet på grund av EH-V1. De flesta ridklubbar i Kronoberg har stängt stallen för hästar som inte tillhör klubben, men anläggningarna är ändå öppna för privatpersoner och deras hästar.

Virus bland hästar är inget ovanligt, men den här varianten kan ge en dödlig utgång. EH-V1-viruset kan orsaka förlamningar som hästarna senare dör av, och dräktiga ston kan tvingas till aborter.

Samma förhållningsregler som för covid-19

Det finns i nuläget ingen känd smittspridning av hästviruset i Småland och ridskolor kan fortsätta som vanligt. För ryttare och hästar gäller det dock att hålla avstånd, både vad gäller covid-19 och hästviruset. 

– Man måste vara noga med att inte klappa andras hästar, och att byta kläder om man varit i ett annat stall, säger stallchef Jenny Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungby

Mer i ämnet