Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Riksbanken nekar kristen tv-kanal att lösa gamla sedlar

Uppdaterad
Publicerad
Riksbanken har nekat företaget Kristen TV i Älmhult att lösa in ogiltiga svenska sedlar till ett värde av 24.000 kronor. Anledningen är att pengarna kan misstänkas komma från en brottslig verksamhet.

Kristen TV i Älmhult som bland annat driver Kanal 10 fick en anonym gåva på 24.000 kronor i svenska ogiltiga sedlar.

Men när företaget ville lösa in sedlarna hos Riksbanken i mars tidigare i år fick de avslag. Riksbanken menar att donationen är från en anonym givare och då kan det finnas misstankar om att pengarna härrör från en brottslig verksamhet.

Hoppas hitta givaren

Kristen TV har nu överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. Företaget vill nu få anstånd under en månad för att försöka komma i kontakt med den anonyma givaren som behöver ge sig till känna och redovisa pengarnas ursprung.

Enligt Kristen TV finns det en lång tradition inom kristenheten i Sverige att ge gåvor samt att dessa personer gärna ger kontanter för att vara anonyma.

Lag om penningtvätt

Företaget menar i sin överklagan att det är svårt att övertyga människor om att inte vara anonyma och citerar samtidigt ett stycke i Bibeln; ”När du ger en gåva, blås då inte i trumpet för dig som hycklarna gör i synagogorna”.

Enligt Riksbanken finns det möjlighet att mot en avgift lösa in alla svenska ogiltiga sedlar oavsett hur gamla de är. Men enligt lagen om penningtvätt behöver det göras en kontroll av varifrån sedlarna kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer