Foto: SVT

Riksdagen frågar ut Växjö och Lessebo om flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Som enda kommuner i Sverige deltar Lessebo och Växjö under tisdagen i en offentlig utfrågning i riksdagen.

Det väntas komma många ensamkommande flyktingbarn till Sverige i år. Det innebär att det blir en ansträngd situation för kommunerna. Riksdagens socialutskott har bjudit in Växjö och Lessebo på offentlig utfrågning under morgondagen.

Under 2015 sökte drygt 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. Det har inneburit stora påfrestningar för många kommuner. I Växjö tog man emot 258 ensamkommande flyktingbarn.

Enklare regelverk önskas

Utmaningen var att hitta resurser för att kunna ge boende, omvårdnad och skola. Nu har Lessebo och Växjö kommun inbjudits för att framföra sina tankar inför kommande mottagande.

Bland de ensamkommande flyktingbarnen tas allt yngre barn emot. Snittet är 14- 15 år. Fernando Germond Correa i Lessebo kommun vill ha ett rättssäkert mottagande och att man underlättar regelverket eftersom att det i dag tar lång tid.

”Tufft år väntar”

– Det vi vill trycka på är kommunernas möjligheter att hantera situationen med hög inströmning. Vi hade ett tufft 2015 och det väntar ett minst lika tufft 2016, säger Marcus Johansson, biträdande avdelningschef på Avdelningen barn och familj på Växjö kommun.

Man vet inte exakt hur många som väntas komma år 2016 men enligt Migrationsverkets prognoser så står Växjö rustade för mottagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.